SIAPAKAH “SYAITAN” DISEBALIK KRISIS ROHINGYA DI MYANMAR?


Di Myanmar, umat islam Rohingya telah di tindas oleh kerajaan Myanmar. Rumah mereka dibakar, anak perempuan mereka dirogol, ramai yang dibunuh. Mereka juga dihalau dari tempat tinggal mereka. Kerajaan Myanmar menganggap mereka sebagai pendatang haram dari Bangladesh sehingga mereka tidak diberikan kerakyatan Myanmar.

Krisis Rohingya di Myanmar telah bermula sejak tahun 2011 tetapi pada masa itu tidak mendapat liputan media kerana ia tidak memberi sebarang keuntungan kepada yahudi illuminati. Tetapi sejak tahun 2016 hingga kini ia telah diberi liputan yang sungguh hebat oleh media barat.

Apakah punca sebenar penduduk Rohingya diseksa dan dibunuh?


SEBAB PERTAMA

Projek OBOR (One Belt, One Road) adalah suatu projek infra terbesar di dunia yang di ilhamkan oleh President Xi Jinping dari negara China pada bulan September 2013. Ia adalah untuk menghidupkan kembali laluan perdagangan yang dikenali sebagai “Silk Road” yang telah wujud sejak zaman Dinasti Han.

Sebanyak 65 negara (Eropah, Asia dan Afrika) akan dapat merasai kesan ekonomi menerusi projek tersebut.  Negara China akan membelanjakan kos sebanyak USD 5 Trillion untuk membina jalanraya. laluan keretapi, jambatan, pelabuhan, Kilang Nuklear, laluan paip minyak mentah dan gas di negara-negara yang menyertai projek OBOR.


Kesemua laluan keretapi, jalan raya, laluan paip minyak dan gas akan menghubungkan negara China dengan negara-negara OBOR. Ini akan menjadikan negara China sebagai gergasi ekonomi yang akan menggantikan USA.
Oleh itu, negara USA amat menentang projek OBOR (One Belt, One Road).

Myanmar merupakan salah satu dari negara yang terlibat dengan projek OBOR (One Belt, One Road). Di Myanmar telah dijumpai gas asli hydrocarbon pada tahun 2004. Maka pada tahun 2013, negara China ingin membeli gas tersebut. Oleh itu, negara China telah membina 2 laluan paip iaitu paip gas asli dan paip minyak mentah yang bermula dari pelabuhan Kyaukphyu di Myanmar dan terus ke bandar Kunming, Yunnan di negara China. Negara Myanmar akan mendapat bayaran fees sebanyak USD 7 juta setiap tahun dari kerajaan China kerana membenarkan negara mereka digunakan untuk laluan paip tersebut.


Paip tersebut akan melalui daerah Rakhine yang para penduduknya adalah Rohingya yang beragama islam. Kerajaan Myanmar sedang berusaha untuk menghalau seluruh penduduk Rohingya kerana daerah Rakhine adalah seumpama “lombong emas” kepada kerajaan Myanmar.

Kerajaan Myanmar hendak membangunkan daerah Rakhine tersebut tetapi mereka tidak mahu memberi sebarang pampasan kepada penduduk Rohingya malah kerajaan Myanmar menuduh penduduk Rohingya sebagai pendatang haram.

Kerajaan Myanmar telah menggunakan isu perkauman untuk melagakan penganut agama Buddha dengan penduduk islam Rohingya. Kerajaan Myanmar juga telah menggunakan pihak tentera untuk menghalau penduduk Rohingya.

Maka dari sinilah bermulanya masaalah penindasan, pembunuhan, rogol dan kekejaman terhadap penduduk Rohingya.


SEBAB KEDUA

Oleh kerana negara China telah membeli gas asli dari Myanmar dan minyak mentah dari negara Arab dan kemudian membawanya melalui laluan paip dari pelabuhan di Myanmar sehingga ke China, maka kapal yang membawa minyak dari negara Arab tidak lagi perlu melalui perairan di Selat Melaka untuk ke negara China. Mereka hanya perlu singgah di pelabuhan Myanmar sahaja.

Ini telah memeningkan kepala yahudi illuminati kerana mereka tidak akan dapat mengawal atau membuat sebarang sekatan laut terhadap kapal yang hendak belayar ke negara China.

Negara China akan terselamat dari sebarang sekatan perdagangan yang bakal dibuat oleh yahudi illuminati.


SEBAB KETIGA

Kerajaan China tidak mahu meminjam duit dari Bank Dunia dan IMF (Di miliki oleh Jacob Rothschild) untuk pembinaan projek OBOR (One Belt, One Road). Ini akan menyebabkan duit Dollar USD Amerika akan mengalami kemerosotan dan tidak akan bernilai lagi kepada ekonomi dunia dan akan digantikan dengan duit Yuan China.


Oleh itu, negara USA dan Israel amat menentang projek OBOR (One Belt, One Road). Mereka ingin menggagalkan projek OBOR. Mereka tahu bahawa di negara Myanmar sedang berlaku masaalah perkauman diantara penduduk islam Rohingya dengan penganut Buddha. Jadi USA dan Israel telah menggunakan isu tersebut untuk memburukkan lagi keadaan di Myanmar.

Israel telah menjual senjata kepada kerajaan Myanmar untuk digunakan oleh tentera Myanmar untuk membunuh penduduk Rohingya. Manakala USA pula telah menggunakan proxy mereka iaitu Arab Saudi untuk membekalkan senjata kepada pejuang Rohingya iaitu “ARSA” (Arakan Rohingya Salvation Army). Ini bermakna Israel dan USA telah membekalkan senjata untuk kedua-dua belah pihak (tentera Myanmar dan pejuang Rohingya ARSA) supaya terus bergaduh.

Israel dan USA telah menggunakan UN (United Nations) untuk mempromosikan pergaduhan tersebut. UN (United Nations) adalah dimiliki oleh Jacob Rothschild dan David Rockerfeller.


GEORGE SOROS

George Soros merupakan agen kepada Jacob Rothschild. George Soros adalah penaja utama Suu kyi di Myanmar sejak tahun 2012. Setiap arahan dari George Soros akan dilaksanakan oleh Suu kyi tanpa membantah. George Soros ingin menguasai keseluruhan industri gas asli di Myanmar dan hendak menggagalkan projek OBOR (One Belt One Road).


Anda ingin tahu siapakah syaitan disebalik kesengsaraan penduduk Rohingya di Myanmar?
Silalah lihat “timeline” di bawah ini .

2003 – George Soros memulakan perancangan untuk menguasai Myanmar.
2004 – Gas asli hydrocarbon mula ditemui di Myanmar.
2011 – Krisis Rohingya bermula
2012 – George Soros mula membuka pejabatnya di Myanmar
2013 – China memulakan projek OBOR membina laluan paip gas dan minyak menghubungkan Myanmar dengan China.
2014 – Laluan paip gas OBOR mula beroperasi.
2015  hingga 2017 – Krisis Rohingya semakin memuncak

Adakah anda nampak apa yang sedang berlaku?
Adakah anda nampak siapakah syaitan disebalik krisis Rohingya? Siapakah yang paling untung didalam krisis Rohingya di Myammar?


KESIMPULAN

Sekiranya negara Myanmar tidak mempunyai sebarang gas asli hydrocarbon di buminya, adakah krisis Rohingya akan berlaku?

SUDAH PASTI TIDAK AKAN BERLAKU.                                    

Sumber rujukan:

1 comment: